5 zalet grillowanego jedzenia

18-08-2016

Wielu z nas nie może doczekać się lata. Kiedy dni zaczynają robić się naprawdę ciepłe, w naszych ogródkach rozpalamy grille. Doceniamy smak grillowanego jedzenia, nawet nie zdając sobie sprawy z tego, jak wiele ma zalet. Dlaczego warto jeść potrawy z grilla?

Na grillu możemy przyrządzać w zasadzie wszystko. Najczęściej stawiam oczywiście na najróżniejsze rodzaje mięs, wśród których króluje karkówka oraz żeberka. Nie zapominamy o kiełbaskach, które smakuje równie wybornie. Z pomocą grilla można upiec warzywa (na przykład cukinię, bakłażany czy paprykę), ale również przygotować deser. Wystarczy upiec banany, a przed podaniem położyć na nich kostkę czekolady. Z grilla równie wyśmienicie smakują ryby, na które jednak Polacy stawiają dość rzadko.

Wyborny smak

Potrawy z grilla mają wyjątkowy smak, które pozbawione są dania przygotowywane w tradycyjny sposób. Wszystko jest efektem dymu, który powstaje podczas grillowania. Aby potrawy zyskały jeszcze bardziej aromatyczny charakter, na rozgrzany węgiel można wrzucić kilka gałązek świeżego rozmaryny, mięty, oregano czy szałwii. Aromat nie tylko będzie unosił się wokół, ale również przeniknie mięso czy warzywa. Z takiego dodatku należy jednak zrezygnować wówczas, kiedy na grillu chcemy przygotować owoce podawane na słodko. W tym wypadku sięgnąć można tylko po miętę.

Brak tłuszczu

Potrawy przygotowywane na grillu są naprawdę zdrowe. Wszystko za sprawą wytapiającego się z nich tłuszczu. Długo smażone mięso – nawet to tłuste – bardzo mocno się wytapia. W efekcie otrzymujemy potrawę nie tylko smaczną, ale również zdrową.

Wielki wybór

Jak zostało wspomniane na początku, z pomocą grilla można przyrządzić wiele smacznych dań. Upiec możemy na nim mięso, kiełbaski, ryby, warzywa i owoce. Wyjątkowy smak mają przygotowywane na grillu szaszłyki czy specjalnie formowane i nadziewane na patyczki od szaszłyków mielone mięso. Wybór potraw z grilla jest ogromny. Wszystko uzależnione jest od fantazji kucharza, który za przygotowywanie potraw z grilla się zabiera.

Niezwykła atmosfera

Przygotowywanie potraw z grilla to magiczna atmosfera, której nie da się porównać z niczym innym. Bardzo rzadko grillujemy w samotności. Zazwyczaj na przyjęcie grillowe zapraszamy rodzinę lub przyjaciół. Długie grillowanie mięsa, unoszący się wokół zapach – wszystko to sprawia, że grillowanie jest doskonałą okazją do ciekawych rozwój i po prostu do tego, aby pobyć z osobami, które są dla nas ważne.

Prostota przygotowania

Z przygotowaniem potraw z grilla poradzi sobie każdy. Nie trzeba do tego żadnych wybitnych umiejętności kulinarnych. Pamiętać trzeba tylko o tym, aby mięso czy warzywa wcześniej zamarynować i układać je na grillu dopiero wówczas, kiedy ten solidnie się rozgrzeje. Mięso przekręcamy, ale robimy to dość rzadko i nie nakłuwamy go, ponieważ sprawiły, że wycieknie z niego sok, który zapewnia nam mięso kruche i soczyste.

Grillowanie to autentyczna przyjemność. Latem robimy to w ogrodzie, ale zimą możemy postawić na grill gazowy na przykład marki Broil Kinga.