Grille gazowe Broil King

08-05-2014

Szybkie rozpalanie i łatwe czyszczenie, a co najważniejsze smaczne i zdrowe jedzenie – to tylko kilka, ale jakże ważnych cech praktycznego grilla gazowego, idealnego zarówno do ogrodu, jak i na taras. Jednak powodów, dla których warto się nim zainteresować jest znacznie więcej.

Skomplikowane zabiegi nie są konieczne

Zapewne każdy doświadczył trudności związanych z przygotowywaniem potraw na tradycyjnym grillu węglowym. Już samo jego rozpalanie wymaga dużej ilości czasu, skomplikowanych czynności i wielu materiałów opałowych. Bardzo często, mimo stosowania podpałki, brykietu czy innych płynnych środków wspomagających rozpalanie, uzyskanie ognia na grillu nie jest ani łatwe, ani szybkie. Kiedy w końcu uda się go wzniecić, trzeba go jeszcze utrzymać, aż do uzyskania żaru o odpowiedniej temperaturze. Ponadto, w wyniku palenia powstaje duża ilość popiołu zalegającego na palenisku i unoszącego się z każdym  podmuchem wiatru lub przy ponownym wzniecaniu żaru, gdy ten przygaśnie. Niestety, jeśli na ruszcie znajdują się potrawy, wówczas pył na nich osiada, a wraz z nim związki chemiczne, które mogą znajdować się w węglu, brykiecie, podpałce czy płynach służących do rozpalania. Równie problematyczne jak rozpalanie, bywa czyszczenie rusztu ze spalonego tłuszczu, wyciekającego z potraw podczas ich grillowania. Tłuszcz kapiący na rozżarzony węgiel powoduje nagłe powstawanie płomienia, czego efektem jest przypalone jedzenie i przepalony grill.

Jednak grillowanie wcale nie musi tak wyglądać. Naprawdę może być łatwiejsze i wygodniejsze, a wszystko za sprawą grilla gazowego Broil King.

Łatwo, szybko i wygodnie

Grill gazowy jest wyjątkowo łatwy i szybki w obsłudze, a przy tym nie wymaga stosowania dodatkowych materiałów opałowych. Aby go rozpalić, wystarczy przekręcić pokrętło i wcisnąć przycisk elektronicznej zapalarki. Płomień pojawi się już w kilka sekund, a po zaledwie kilku minutach grill będzie rozgrzany i gotowy do użycia. Równie szybko jak rozpalanie wygląda gaszenie grilla gazowego, w którym wystarczy przekręcić pokrętła i zamknąć po prostu zawory. Znacznie mniej pracy wymaga też jego czyszczenie. Po skończonym grillowaniu wystarczy zamknąć pokrywę piekarnika, podkręcić zawory na max. i rozgrzewać piekarnik przez ok. 5 min. co spowoduje, że resztki produktów pozostałe na rusztach zwęglają się. Po tym czasie należy wyłączyć palniki, a zwęglone resztki usunąć z rusztów przy użyciu szczotki. Co kilka grillowań należy wyjąć ruszty oraz osłony palników i pozmiatać zwęglone resztki do tacki ociekowej poprzez specjalny otwór znajdujący się w dnie piekarnika.

Kulinarne eksperymenty… smaczne i zdrowe

Ogromna powierzchnia grillowania zapewnia miejsce potrzebne na przygotowanie dużej ilości potraw dla wielu gości, a emalia ceramiczna którą są pokryte żeliwne ruszty zabezpiecza potrawy przed przywieraniem. Fakt iż żeliwo rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur powoduje poprawienie walorów smakowych przygotowywanych produktów. Ruszty zostały tak zaprojektowane, żeby drobne kawałki potraw nie przelatywały przez nie do wnętrza piekarnika. Grillowane potrawy mogą być chrupkie lub soczyste, w zależności od indywidualnych upodobań. Aby uzyskać pożądany efekt, wystarczy odpowiednio ustawić ruszty:

– ustawiając ruszty grzbietami żeberek do góry, uzyskujemy mięso bardziej chrupkie ponieważ następuje szybkie odprowadzenie soków w dół na osłony palników czyli tzw. aromatyzery, a następnie odparowują ku górze dzięki czemu mięso naciąga aromatu.   

–  ustawiając ruszty grzbietami żeberek w dół, uzyskujemy efekt bardziej soczystego mięsa ponieważ wypływające soki utrzymują się w rowkach znajdujących się na żeberkach rósztów z drugiej strony grzbietów.

Zróżnicowane walory smakowe można również uzyskać poprzez zamknięcie lub otwarcie pokrywy.

Innowacyjna technologia

Grille gazowe Broil King wyposażone są w innowacyjne palniki Dual-Tube, które zapewniają bardzo równomierne nagrzewanie całej powierzchni roboczej rusztów. Ponadto zastosowany system „Flav-R-Wave” zabezpiecza palniki osłonami ze stali nierdzewnej, co zapobiega wytwarzaniu się szkodliwych toksyn pod wpływem skapującego i spalającego się tłuszczu. Chromoniklowe osłony pełnią dodatkowo funkcję aromatyzerów. Skapujące z mięs soki oraz marynaty spadają na osłony skąd są odparowane ku górze powodując, że mięsa są bardziej aromatyczne.

Osłony z chromoniklu mają też przewagę nad "osłoną z kamieni lawowych" (niektórzy producenci stosują to rozwiazanie do dzisiaj) ponieważ w grillach "lawowych" skapujący tłuszcz jest wchłaniany przez lawę (lawa ma konsystencję pumeksu), a po kilkukrotnym podgrzaniu z kamieni wydobywają sie same toksyny.

Aby zapewnić maksymalne odprowadzanie tłuszczu, grill gazowy Broil King nie posiada płaskich powierzchni w miejscach narażonych na jego nadmierne gromadzenie się. Nadmiar tłuszczu jest odprowadzany otworem z dna piekarnika do pojemnika zainstalowanego na zewnętrznej części konstrukcji. W związku z powyższym nie dochodzi do spalania tłuszczu w czasie grillowania, a szkodliwe związki nie dostają się do potraw. Dzięki temu przyrządzane jedzenie jest smaczne i zdrowe.

Precyzyjna kontrola i regulacja temperatury

Niewątpliwą zaletą grilli gazowych Broil King jest łatwość regulowania i utrzymania stałej temperatury. Precyzyjne zawory oraz termometr zainstalowany w pokrywie piekarnika pozwalają kontrolować temperaturę wewnątrz. Termometr jest również pomocny w przypadku grillowania z wykorzystaniem termoobiegu, którego uzyskanie możliwe jest dzięki idealnej kumulacji ciepła w głębokim piekarniku.

Piekarnik odlany jest z duraluminium przez co jest bardzo trwały i doskonale kumuluje ciepło.  Wyposażony w palniki równomiernie rozprowadzające ciepło i bardzo szybko nagrzewające piekarnik aż do temperatury 300ºC.

Funkcjonalność i komfort użytkowania

Wygoda użytkowania grilla gazowego wynika z samej jego konstrukcji i zastosowanych w niej innowacyjnych rozwiązań przekładających się na komfort użytkowania. Niektóre modele wyposażone są w palnik na półce bocznej, umożliwiający przyrządzenie lub podgrzanie dodatkowych potraw, jak zupy czy sosy. Standardem są funkcjonalne półki i szuflady na akcesoria, narzędzia oraz przyprawy wykorzystywane w czasie grillowania.

Kolejnym akcesorium zarezerwowanym w standardzie dla wyższych modeli począwszy od modelu Signet 90, jest rożen zasilany bateryjnie lub elektrycznie. Rożen wyposażony jest w widelce na których można zamocować większe pieczenie lub całe kurczaki.  Obracając się na rożnie pieczenie czy kurczaki są opiekane powoli dodatkowym palnikiem umiejscowionym w tyle piekarnika. Do niższych modeli zestaw rożna z napędem oraz adapterami mocującymi jest oferowany jako dodatkowe akcesorium.

Solidną budowę oraz trwałość grille gazowe Broil King zawdzięczają zastosowaniu wysokiej jakości materiałów. W wyższych modelach jest to stal nierdzewna szczotkowana, z której została wykonana konstrukcja i większość jej elementów.

W niższych modelach zastosowano stal węglową zabezpieczoną warstwami cynku, fosforanu cynkowego oraz farby epoksydowej i powłoki Dorl-mate nakładanych proszkowo chroniącymi ją przed rdzą i uszkodzeniem. Wytrzymały materiał, precyzyjne wykonanie i estetyczne wykończenie czynią grille Broil King urządzeniami niezawodnymi, zapewniając wieloletnie ich użytkowanie.

Ekonomiczne zastosowania

Materiałem opałowym rekomendowanym do stosowania w grillach gazowych może być czysty propan, który jest bardziej kaloryczny i spala się bezzapachowo. Czystym propanem napełniane są lekkie, częściowo przezroczyste butle z kompozytu, dostępne na stacjach paliw firmy BP. Ponieważ grill gazowy wymaga stosowania tylko jednego rodzaju paliwa, stosunkowo niedrogiego, koszty eksploatacji są mniejsze w porównaniu z grillami węglowymi.

Aromatyczne potrawy

Z uwagi na to, że propan spala się bezzapachowo, przygotowywane na grillu potrawy nie przechodzą jego zapachem. W grillach Broil King można dodatkowo w prosty sposób uzyskać "końcowy efekt kulinarny" podobny do tego z ogniska, poprawiając aromat poprzez zastosowanie wiórek z różnego rodzaju drzew zapachowych, które moczy się w wodzie i umieszcza na osłonie palników. Wiórka powinny się znajdować w specjalnie do tego przygotowanych chromoniklowych lub żeliwnych pojemnikach z otworami. Pod wpływem ciepła wiórka oddają aromat, który następnie wchłaniany jest przez przyrządzane potrawy.

Tak wiele zalet…

Grille gazowe są proste w obsłudze i wygodne w użyciu, praktyczne i funkcjonalne, idealne do warunków ogrodowych, jak i tych panujących na tarasie. Ze względu na sposób rozpalania ognia umożliwiają szybkie przygotowanie posiłku o wyjątkowych walorach smakowych. Ponadto przyrządzane posiłki są zdrowe, ponieważ wytapiany z jedzenia tłuszcz nie ulega spalaniu, a tym samym nie wytwarzają się szkodliwe substancje. Możliwość szybkiego przygotowania smacznego i zdrowego posiłku sprawia, że grille gazowe coraz bardziej zyskują na popularności.