Grille na pellet od Broil King?

29-06-2021

Wiodący, światowy producent grilli gazowych miał w swojej historii różne produkty epizodyczne. Może w skali świata opłaca mu się produkować grilla KEG jednak w Polsce to urządzenie znajduje się w ofercie raczej jako ciekawostka. Nie przeczę, są osoby, które docenią tego specyficznego grilla i wykorzystają jego możliwości w 100%, a jest ich całkiem sporo i są zaskakująco ciekawe. Jednak nie nad tym chciałem się dzisiaj pochylić, ale nad serią PELLET, która jest w ofercie od kilku lat, a grono użytkowników takich grilli (Ale czy to na pewno jest grill?) systematycznie rośnie w siłę.

Grille Broil King Pellet

Czy to grill, czy wędzarnia?

Odpowiedź jest prosta. To urządzenie wielofunkcyjne a zarazem bardzo funkcjonalne. Dokładamy do tego jakość grilli Broil King i zaczyna robić się naprawdę ciekawie. Seria grilli Broil King Pellet to urządzenia sterowane elektronicznie, zasilane pelletem ze specjalnego podajnika. Niewątpliwą zaletą tych grilli jest możliwość precyzyjnego regulowania temperatury w bardzo szerokim zakresie, dzięki czemu możemy korzystać z funkcji wędzenia a także grillowania.

Broil King Regal 500

Kontrola nad grillem, gdziekolwiek się znajdujesz.

Tak jak się już pewnie domyślacie, grillami Broil King Pellet możemy sterować za pomocą smartfona. Wystarczy dodać grilla do sieci domowej i już możemy nim sterować z każdego miejsca w którym mamy do niej dostęp. Sceptycy skrzywią się na myśl, że elektronika pcha się do grillowania, entuzjaści przyklasną i złożą zamówienie. Prawda jest taka, że grupa tych drugich jest większa, jednak pozostaje jeszcze jedno pytanie.

Broil King Crown 400

Czy pellet wygra z gazem?

Gro amatorów grilla na myśl o szaszłyku czy karkówce wyciąga worek węgla. Bardzo mocno w naszą świadomość wbiły się jednak również grille gazowe. No a co z tym pelletem? Co to w ogóle jest? Czy to nie jest przypadkiem szkodliwe? Jak to pachnie? Czy to brudzi? Czy to kopci? Czy nie zepsuje steka? Spieszę z wyjaśnieniami. Pellet to nic innego jak pofragmentowane i sprasowane drewno. Uczulam na to, że nie ma w nim żadnych dodatków. Samo drewno, czyli grillowanie na nim można porównać do ogniska. Nie jest szkodliwe, nie kopci, nie brudzi a pachnie tak, jak drewno, z którego zostało zrobione. Mamy więc opcje poczuć aromat prawdziwego ogniska. Idealnie nadaje się do grillowania najwykwintniejszych steków. Precyzja temperatury grillowania pozwoli nam eksperymentować w naprawdę finezyjny sposób.

Film Broil King Pellet

Dlaczego żaden mój sąsiad go nie ma?

Tak jak napisałem na wstępie, ta technologia jest nowa. Bardzo ciekawa, obiecująca i na pewno się przyjmie jednak, tak jak na wszystko, na to również potrzeba odrobinę czasu. Dobrą analogią jest wypieranie z naszych domostw kawy parzonej, zwanej popularnie plujką lub fusiarą, przez niesamowicie funkcjonalne ekspresy automatyczne, czy kopcących grilli węglowych przez czyste i przyjemne w użytkowaniu grille gazowe. Jeśli chcesz być pionierem wśród swoich znajomych, zadzwoń do Nas już dziś i zapytaj naszych specjalistów o wszystko co Cię w tym grillu intryguje, ciekawi, niepokoi. Gdy dowiesz się więcej, być może zostaniecie najlepszymi przyjaciółmi na długie, długie lata. Smacznego grillowania!