Wiodący, światowy producent grilli gazowych miał w swojej historii różne produkty epizodyczne. Może w skali świata opłaca mu się produkować grilla KEG, jednak w Polsce to urządzenie znajduje się w ofercie raczej jako ciekawostka. Nie przeczę, są osoby, które docenią tego specyficznego grilla i wykorzystają jego możliwości w 100%, a jest ich całkiem sporo i są zaskakująco ciekawe. Jednak nie nad tym chciałem się dzisiaj pochylić, ale nad serią PELLET, która jest w ofercie od kilku lat, a grono użytkowników takich grilli (Ale czy to na pewno jest grill?) systematycznie rośnie w siłę.
Odpowiedź jest prosta. To urządzenie wielofunkcyjne, a zarazem bardzo funkcjonalne. Dokładamy do tego jakość grilli Broil King i zaczyna robić się naprawdę ciekawie. Seria grilli Broil King Pellet to urządzenia sterowane elektronicznie, zasilane pelletem ze specjalnego podajnika. Niewątpliwą zaletą tych grilli jest możliwość precyzyjnego regulowania temperatury w bardzo szerokim zakresie, dzięki czemu możemy korzystać z funkcji wędzenia, a także grillowania.
Tak jak się już pewnie domyślacie, grillami Broil King Pellet możemy sterować za pomocą smartfona. Wystarczy dodać grilla do sieci domowej i już możemy nim sterować z każdego miejsca w którym mamy do niej dostęp. Sceptycy skrzywią się na myśl, że elektronika pcha się do grillowania, entuzjaści przyklasną i złożą zamówienie. Prawda jest taka, że grupa tych drugich jest większa, jednak pozostaje jeszcze jedno pytanie.
Gro amatorów grilla na myśl o szaszłyku czy karkówce wyciąga worek węgla. Bardzo mocno w naszą świadomość wbiły się jednak również grille gazowe. No, a co z tym pelletem? Co to w ogóle jest? Czy to nie jest przypadkiem szkodliwe? Jak to pachnie? Czy to brudzi? Czy to kopci? Czy nie zepsuje steka? Spieszę z wyjaśnieniami. Pellet to nic innego jak pofragmentowane i sprasowane drewno. Uczulam na to, że nie ma w nim żadnych dodatków. Samo drewno, czyli grillowanie na nim można porównać do ogniska. Nie jest szkodliwe, nie kopci, nie brudzi a pachnie tak, jak drewno, z którego zostało zrobione. Mamy więc opcje poczuć aromat prawdziwego ogniska. Idealnie nadaje się do grillowania najwykwintniejszych steków. Precyzja temperatury grillowania pozwoli nam eksperymentować w naprawdę finezyjny sposób.
Tak jak napisałem na wstępie, ta technologia jest nowa. Bardzo ciekawa, obiecująca i na pewno się przyjmie jednak, tak jak na wszystko, na to również potrzeba odrobinę czasu. Dobrą analogią jest wypieranie z naszych domostw kawy parzonej, zwanej popularnie plujką lub fusiarą, przez niesamowicie funkcjonalne ekspresy automatyczne, czy kopcących grilli węglowych przez czyste i przyjemne w użytkowaniu grille gazowe. Jeśli chcesz być pionierem wśród swoich znajomych, zadzwoń do Nas już dziś i zapytaj naszych specjalistów o wszystko co Cię w tym grillu intryguje, ciekawi, niepokoi. Gdy dowiesz się więcej, być może zostaniecie najlepszymi przyjaciółmi na długie, długie lata. Smacznego grillowania!