Jak wybierać grilla gazowego? (część 2)

28-06-2021

Poprzednia część wpisu znajduje się tutaj.

Jak wybierać grilla gazowego? (część 2)

Drugą część wpisu zacznijmy od tego, czego nie robić wybierając grilla? Na pewnie nie sugerować się w 100% opinią znajomego, który posiada, któryś z popularnych grilli gazowych. Można go grzecznie wysłuchać, ale należy pamiętać, że wybieramy grilla dla siebie, a nie dla niego. Coś co sprawdza się u kogoś innego, nam może sprawić głęboki zawód. Jeżeli przymierzacie się do zakupu grilla, zacznijcie rozeznanie od wyższych modeli, które proponuje dana marka, jedną, dwie linie wyżej, niż przewiduje to wasz budżet. Dowiedzcie się o nich wszystkiego, tak jakbyście już mieli go kupować. Po tym zabiegu będziecie wiedzieć wszystko o sprzedawcy, który Wam tego grilla proponuje (czy wie o nim wszystko, czy zna się na rzeczy, czy w przyszłości pomoże Wam w sprawach eksploatacyjnych i serwisowych), będziecie wiedzieć wszystko o grillach danej marki, będziecie wiedzieć z czego rezygnujecie kupując model niższy, i jeśli to akceptujecie, to super. Jeśli musicie to zrobić ze względu na finanse, warto się zatrzymać i przemyśleć sprawę jeszcze raz. Dobry grill gazowy może nam służyć zdecydowanie dłużej niż dzisiejsze samochody. Koszty serwisowe pomiędzy sąsiednimi liniami grilli zazwyczaj nie różnią się aż tak bardzo, zakup grilla możemy finansować ratami 0% a przynajmniej unikniemy nieprzyjemnej sytuacji, w której po kilku latach użytkowania będziemy pluć sobie w brodę, że nie zdecydowaliśmy się na ten mocniejszy, większy.

Jakiego grilla gazowego wybrać?

Który piekarnik wybrać?.

To pytanie już stricte dla osób, które wybrały Broil Kinga. Może uznacie to za tendencyjne, jednak osobiście sprzedawałem różne marki grilli (Broil King, Weber, Landmann...), korzystałem z nich na co dzień, jednak nie odkryje przed Wami Ameryki, a tylko przytoczę odwieczną prawdę: co tanie to drogie, a co drogie to tanie. Na ten moment nie ma innych marek grilli gazowych, które konkurowały by w sensowny sposób z dwiema wspomnianymi. Na koniec zostaliśmy z Broil Kingiem ze względu na technologie. W naszej firmie zajmujemy się sprzedażą i obsługa serwisową dóbr z segmentu premium do domu i ogrodu, ponieważ chcemy mieć zadowolonych klientów. Ale do brzegu. Obydwa piekarniki są wyjątkowo solidne i trwałe. Ba! Wyjątkowo, to słowo, które nie oddaje tego, jak bardzo trwałe one są. Można to opisać w bardzo prosty sposób: potrafią dotrwać do końca okresu gwarancyjnego (a nawet dłużej) w nienaruszonym stanie. Może ciężko w to uwierzyć osobie, która nie miała wcześniej żadnego kontaktu z Broil Kingiem jednak tak jest faktycznie. Nie będę próbował wykreować tej świadomości w Waszych głowach, ona rodzi się po 10 - 20 latach korzystania z tych grilli. Który z wspomnianych piekarników wybrać? To jest bardzo, bardzo ważne pytanie. Dura Bilt, chyba, że ogranicza Was bardzo, bardzo mocno jeden z argumentów: budżet, miejsce, wygląd. Dlaczego optuję za Dura Bilt? Grille z Dura Bilt mają większe obszary robocze, a każdy, ale to każdy użytkownik grilla Broil King z piekarnikiem Therma Cast dochodzi, po 5, 10, 15 latach, do jednego wniosku - "Chcę większego grilla!". To jest tak, że używając grilla gazowego doskonalimy się w kunszcie grill mastera i po pewnym czasie dochodzimy do takiego wniosku. Jeśli możesz, już dziś zaoszczędź kilka tysięcy złotych, kupując od razu grilla docelowego. Możemy pomóc Ci ratami 0%.

Broil King Baron 590 z dużym obszarem roboczym.

"Przerobiłem" wiele różnych grilli gazowych na swoim tarasie, w tym sezonie przesiadłem się z Barona 490 na Barona 590, bo znów zaczęło brakować mi miejsca. Jeśli chcesz porozmawiać osobiście o tym, czy na pewno warto zapłacić więcej i jakie opcje są najlepsze, zadzwoń do Nas. Z przyjemnością pomożemy wybrać Ci grilla dopasowanego do Twoich potrzeb. Smacznego grillowania!