Niezbędnik grillmastera, czyli jakie akcesoria wiszą na moim grillu - część 1

04-03-2021

Czy zdarzyło Ci się kiedyś stojąc przy grillu, mruczeć pod nosem, że już dawno powinieneś je kupić? Ja miałem taki moment, że pracując na moim grillu, posługiwałem się losowymi "narzędziami" znalezionymi w kuchni. Nie było to zbyt poręczne, często mnie to irytowało, aż wreszcie zrobiłem rekonesans i kupiłem. Kilka podstawowych narzędzi do grillowania od Broil King. Dziś chciałbym Wam w kilku zdaniach opowiedzieć tylko o tych podstawowych narzędziach.

Akcesoria do grillowania Broil King

1. Szczotka do czyszczenia rusztów.

Nie bez przyczyny zaczynam od tej pozycji. Najbardziej mi jej brakowało i najciężej było ją czymś zastąpić, ponieważ specyfika czyszczenia grilla gazowego jest taka, że należy wypalić zanieczyszczenia ustawiając maksymalna moc na 10 minut, a następnie "wyszorować" ruszty. Wyszorować, to naprawdę słowo na wyrost. Zwęglone resztki obsypują się przy pierwszym kontakcie szczotki. Pamiętajcie aby nie czyścić rusztów bez wcześniejszego "wypalenia" grilla, gdyż wtedy lepkie, wilgotne cząsteczki pozostaną na waszej szczotce. Zawsze najpierw wypalanie, potem czyszczenie.

Szczotki do czyszczenia rusztów

2. Szczypce.

Trwałe, solidne, poręczne, naprawdę sprytne i równie niezbędne akcesorium. Długie, dzięki czemu żar piekarnika nie pieści naszych dłoni. Lekkie, przez co łatwo się nimi operuje. Nie wyobrażam sobie grillowania bez tego przyrządu wiszącego na półce grilla.

Szczypce do grillowania

3. Uchwyt do odwracania rusztu (i rękawica).

Do tego zakupy dojrzewałem dłużej. Jako laik grillowania, przyrządzałem najprostsze rzeczy tylko na jednej stronie rusztu. Gdy zacząłem się tym bawić i cieszyć zauważyłem, że przydało by się przewrócić ruszt na stronę "z rynienkami" aby potrawa była bardziej wilgotna czy ustawić ruszt pod kątem aby tłuszcz ściekał po brzegach piekarnika. Teraz, gdy steki z rostbefu, antrykotu, T-bone czy rib eye nie są już tylko "dziwnym gadaniem, kogoś, kto wymyśla cuda na kiju", zazwyczaj uchwyt do odwracania jest niezbędny. No i z racji, że nie jest on długi (obracanie rusztu nawet na tak krótkim ramieniu wymaga pewnej siły i praktyki), konieczna jest też rękawica.

Uchwyt do odwracania rusztu

4. Kamień do pizzy.

Jeśli go nie macie, to tracicie chrupkość waszej pizzy. I choć nigdy nie robiłem ciasta sam (albo kupuje w osiedlowym, włoskim sklepiku, albo angażuje szwagra), to boli mnie to, jak bardzo można je zmarnować. I choć nie będą to warunki jak w kamiennym piecu, to kamień naprawdę mocno je polepsza. Pamiętajcie, że jeśli jest mocno wietrzna pogoda, warto ustawić grilla, gdzieś gdzie nie wieje. Wiatr ma duży wpływ na osiągi każdego grilla.

Kamień do pizzy z łopatą

5. Dwa koszyki i stojak.

5. To co najważniejsze załatwione, dobry stek, dobra pizza, ale są jeszcze inne pomysły. Ja na ten moment wyposażyłem się w trzy stosunkowo tanie, a bardzo przydatne stojaki/koszyki. Koszyk do grillowania ryb, bo każdy z nas ma na wyciągnięcie ręki dobrego dostawcę świeżego pstrąga (to moja ulubiona ryba z grilla). Dwa, stojak do grillowania pałek kurczaka, naprawdę prosta rzecz do przygotowania a rozchodzi się z prędkością dźwięku. I trzy, koszyk do grillowania warzyw, żeby zagłuszyć głos sumienia.

Kosze i stojaki

6. Atomizer do oleju/oliwy.

Można oczywiście kupować olej w atomizerach, ale można też raz a dobrze kupić świetny jakościowo atomizer i go uzupełniać. A do czego się przydaje? Jeśli jest taka potrzeba możemy spryskać grillowane potrawy lub ruszta, żeby nam nie przywierało. Najważniejsza funkcja to zabezpieczenie rusztów żeliwnych po grillowaniu, przed korozją.

Rozpylacz oleju

Nie kupiłem tego zestawu razem z grillem, zrobiłem to znacznie później, czego żałuję. Z drugiej strony wybór akcesoriów jest tak szeroki, że czasami można się zawiesić wybierając konkretne akcesoria. Postaram się dla Państwa w następnych artykułach opisać i pokazać jak bardzo rozszerzamy wachlarz naszych możliwości kupując akcesoria do grillowania.